pondelok 14. novembra 2011

REKORDMANI Z RÍŠE ZVIERAT

Aj keď sa nám v skákacích súťažiach darilo, predsa len nedokážeme skákať tak ďaleko, ako niektoré zvieratá.Dozvedeli sme sa, že najväčším rekordmanom zo živočíšnej ríše je blcha. Pri jej veľkosti 1,5- 3,5 mm dokáže doskočiť až do vzdialenosti 33 cm, čo je približne stonásobok jej veľkosti. Keďže živú blchu doteraz nevidel nikto z nás, pri skúmaní stavby jej tela pomocou mikroskopu mnohí ani nedýchali. V krátkom videu na interaktívnej tabuli sme si zas preblížili spôsob jej pohybu. Lepšiu predstavu o sile jej nôh sme však získali až pri nasledujúcom pokuse:
1. Odmerali sme si najvyššie ( 140 cm) a najnižšie (119 cm) dieťa z našej triedy.

2. Pomocou dvoch tenkých latiek sme si zhotovili dva jednoduché merače vzdialenosti v tvare písmena V. Zovretie jedného páru latiek bolo na šírku 140 cm a druhého na 119 cm.

3. Vyrazili sme na voľné rovné priestranstvo, kde nám vo výhľade nezacláňali žiadne domy ani stromy a začali sme s meraním. Aj keď vieme sčitovať a odčitovať iba do 6, mnohí z nás vedia počítať až do 100, a tak nemali s nanesením 100 násobnej výšky oboch detí žiadne problémy. Stačilo zobrať "merač", položiť ho oboma koncami na zem, opatrne otáčať a počítať.

4. Keď sme skončili a otočili sa, zistili sme, že na začiatok nášho merania takmer nedovidíme. Ešte že sme si ho označili palicou s červenou zástavkou. Pomocou takéhoto merania sme dostali dve vzdialenosti - jednu, ktorú by dokázalo prekonať najnižšie a druhú najvyššie dieťa z našej triedy, keby im narástli také silné nohy ako blche.

Až vtedy sme si naplno uvedomili, že zvieracia ríša ukrýva určite ešte veľa ďalších tajomstiev, ktoré môžeme na krúžku spolu objavovať.










2 komentáre:

  1. Zdravím všechny skokany a skokanky a také zeměměřiče až ze západu České republiky. Musím říci, že váš nápad s měřením se mi opravdu hodně líbí. A zeměměřiči josu šikovní, že dokázali správně napočítat do 100.
    Díky za inspiraci a těším se na další spolupráci.

    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Perfektní - také zdravím všechny šikuly, ať skáčí do dálky víc či méně.
    Moc pěkné!

    OdpovedaťOdstrániť