utorok 17. januára 2012

AJ VECI SKÁČU

Dnes sme sa na krúžku dozvedeli,  že aj neživé veci dokážu skákať bez toho, aby sme sa ich dotkli. Zo začiatku sa nám to zdalo ako nemožné, ale potom  sme sa presvedčili, že sú to úplne jednoduché a pochopiteľné javy,  ktoré si každý môže poľahky overiť aj doma.
Prvý pokus sme nazvali SKÁKAJÚCI BALÓNIK. Použili sme pri ňom sklenenú fľašu, suché kvasnice, misku, cukor, pohár, balón, čajovú lyžičku,  polievkovú lyžicu a teplú vodu. V pohári sme zmiešali 2 čajové lyžičky kvasníc s 2 polievkovými lyžicami teplej vody. Potom sme do tejto zmesi primiešali čajovú lyžičku cukru a všetko sme preliali do sklenenej fľaše. Cez jej hrdlo sme prevliekli balónik a fľašu sme postavili na 15 min. do misky s teplou vodou. Onedlho sa fľaša naplnila bublinami  a balón sa začal nafukovať. Keď bol plný, z fľaše vyskočil.




















Aj na druhý pokus, nazvaný SKÁKAJÚCI KOROK, sme potrebovali sklenenú fľašu, tentokrát však s korkovou zátkou, sódou bikarbónou, octom, lyžicou a vodou. Do prázdnej fľaše sme vsypali 2 lyžice sódy bikarbóny a zaliali 2 lyžicami octu. Uzatvorili sme ju korkom (nie však príliš silno), ktorý sme predtým navlhčili vodou. Zmes, ktorú sme zamiešali, začala veľmi rýchlo syčať a bublať. O malú chvíľu spôsobila, že korok vyskočil z fľaše.



















Na posledný pokus, SKÁKAJÚCA MINCA, nám stačila iba sklenená fľaša a kovová minca. Navlhčili sme kovovú mincu vodou a položili ju na vrch fľaše tak, aby zakrývala celé hrdlo. Nejaký čas sme držali fľašu v oboch rukách. Onedlho zohriaty vzduch vo fľaši spôsobil, že minca na hrdle poskočila.




















































Keď budeme starší, budeme sa na predmete, ktorý sa volá fyzika , učiť, čo spôsobuje, že sa niekedy neživé veci dajú do pohybu aj bez nášho pričinenia. A možno práve takto vznikajú kúzla, ktorými nás ohurujú kúzelníci v televízii.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára